Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 6. apríla 2015

Pražím "bio" Etiópiu Sidamo (praženie)

Pražím na indukčnej platni a používam hrniec s hrubým dnom pre rovnomerné rozloženie tepla. Je vhodné nestriedať hrnce, aby sme dosiahli rovnaké výsledky pri pražení pri rovnakom čase praženia.


Minimálna dávka na praženie by mala byť aspoň 100g prečistenej zelenej kávy.



Pred pražením zabezpečte v miestnosti dobré vetranie, alebo zapnite digestor na maximum. 





Koniec praženia po 17,5 minútach. Oproti 100g dávke som musel pražiť cca. o 5 minút dlhšie, aby som dosiahol rovnaký stupeň praženia. 

Po pražení treba kávové zrná rýchlo schladiť. Napríklad pomocou hliníkového plechu vychladeného v mrazničke.

Nevýhodou domáceho praženia je nerovnomernosť. Tým, že sa zrná kávy priamo dotýkajú ohrievanej plochy, prakticky je nemožné dosiahnuť rovnaké výsledky, ako pri pražení horúcim vzduchom.
Považoval som to za nevýhodu, má to však aj jednu veľkú výhodu. Tmavšie pražené zrná dodajú káve čokoládovú, karamelovú chuť, kým pre svetlejšie upražené sú charakteristické ovocné tóny, ktoré tak obohacujú a príjemne dotvárajú výslednú chuť. 
Výrazne svetlé zrná treba dať preč, tie sú z nezrelých čerešní.

Pražením káva naberie na objeme a stratí z váhy cca 17%.

Uskladnenie kávy v sklenenej fľaši. Na druhý deň vás káva prekvapí úžasnou vôňou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára