Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 5. júna 2015

Arabica alebo Robusta?

Pozrime sa na rozdiely medzi arabikou a robustou:

  • Snáď najviac známym je chuť. Robusta má výrazne zemitú, pre niektorých až nepríjemnú chuť spálenej gumy.  
  • Robusta obsahuje takmer dvojnásobok kofeínu v porovnaní s arabikou. Okrem iného má na svedomí aj výrazne horkejšiu chuť.
  • Obsah lipidov a cukrov. Arabika obsahuje takmer o 60% viac lipidov a približne dva krát toľko cukrov ako robusta. Práve tie dodajú praženej arabike ovocné tóny a spôsobujú, že skôr preferujeme chuť arabiky. 
  • Kyselina chlorogenová (CGA) je silný antioxidant a odpudzovač hmyzu. Obsah CGA v arabike je 5,5 - 8%, v robuste 7 - 10%. (zdroj)
  • Cena robusty na komoditných trhoch je zhruba o polovicu nižšia ako cena arabiky.
  • Tvar zrna  je tiež iný. Robusta je viac kruhovitý kým arabika má skôr oválne zrná.            
zrnko Arabiky a Robusty


  •  Výška kávovníka. Arabika narastie do výšky 2,5 - 4,5 metra, kým robusta môže dosiahnuť 4,5 - 6 metrov.
  • Pestovanie. Približne 75% celosvetovej produkcie tvorí arabika a 25% robusta. Najvýraznejším producentom arabiky je Brazília. U robusty je to Vietnam.
  • Arabika rastie vo vyšších nadmorských výškach medzi 600-2000 metrami nad morom. Je náročnejšia na pestovanie úrodu prináša po dobu 25-35 rokov podľa odrody a klimatických podmienok. Pestuje sa v teplotnom rozmedzí  15-24 ˚C. Robuste sa darí v už nižších nadmorských výškach, a to 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu dozrieva rýchlejšie ako arabika. Na rozdiel od arabiky, robusta je omnoho menej náročná na pestovanie, lepšie odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2-3 rokoch.
  • Robustu kvôli svojej cenovej výhode hojne využívajú pri výrobe instantných káv alebo lacnejších kávových zmesí. Robusta má tiež lepšiu "cremu", preto ju s obľubou pridávajú do rôznych espresso zmesí. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára