Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. mája 2016

Stále sa oplatí pražiť kávu doma?

Pred rokom som tu uviedol orientačný výpočet, či sa oplatí pražiť kávu doma. Za rok sa ceny aj dostupnosť zelenej kávy zmenili, preto prinášam aktualizovaný prepočet ekonomickej výhodnosti domáceho praženia kávy.

                                                                                             (foto: https://flic.kr/p/9LdVCR)



Brazília Santos pražená od pražiara, cca.: 24 €/kg
Brazília Santos zelená od pražiara, cca.: 6 €/kg

Opäť teda pražíme v popkornovači s príkonom 1200W, 15 min, po 117g dávkach. 
Počítam s úbytkom váhy 17%, preto budeme pražiť 1,17 kg zelenej kávy.
Cena elektriny: 0,10 €/kWh
Na jedno praženie tak miniem elektriku za 0,03 €. Po desiatich praženiach budem mať cca. 1 kg kávy a na elektrine som zaplatil 0,30 €.

Výsledok: 6€ x 1,17 + 0,30€ = 7,32 za kilo doma praženého Santosu.

Ak nepočítam amortizáciu popkornovača, tak som ušetril 16,68 na 1kg kávy.

Teraz to prepočítajme na mesiac. Uvažujme so 4 pressami na deň po 7g. 
Za mesiac to je: 30 x 4 x 7g = 840g. 
Za rok tak spotrebujeme: 12 x 0,84kg = 10,08 kg kávy a ušetríme cca. 168.

A samozrejme platí, že čím väčšia spotreba, tým viac ušetreného. 

Pri alternatívnom spôsobe prípravy kávy bude rozdiel ešte väčší. Pri takomto spôsobe prípravy ja spotrebujem cca. 12g kávy na jednu šálku. Pri rovnakom počte káv sme v pluse už 288 €/rok

Toto už je ale taká úspora, kedy by som ja začal uvažovať, či ušetrené peniaze sa neoplatí investovať do serióznejšej domácej pražiarničky. Hlavne, ak ma praženie baví.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára